Λαυρεωτική Φωνή
Δημοτικά Συμβούλια
Top
Image Alt

Λαυρεωτική Φωνή

  /  ΑΠΟΨΕΙΣ   /  Τι είναι η κήλη;
Κήλη

Τι είναι η κήλη;

Γράφει ο Ανδρέας Αντωνόπουλος, Γενικός Χειρουργός

Η κήλη είναι ένα “εξόγκωμα” που προβάλλει κάτω από το δέρμα του κοιλιακού τοιχώματος και οφείλεται στην είσοδο περιεχομένου της κοιλίας (π.χ. λίπος ή τμήμα εντέρου ή ουροδόχος κύστη) μέσω ενός χάσματος που έχει δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο σημείο του τοιχώματος.

Που οφείλεται η δημιουργία της κήλης;

Οποιαδήποτε κατάσταση η οποία αυξάνει την πίεση εντός της κοιλίας, όπως ο έντονος βήχας (ιδίως στους καπνιστές), η δυσκοιλιότητα, η υπερτροφία του προστάτη στους άνδρες και η εγκυμοσύνη στις γυναίκες, σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κήλης. Επίσης η έντονη χειρωνακτική εργασία όπως επίσης και η άρση βάρους σχετίζονται με την εμφάνιση κήλης. Συχνά ωστόσο, η εμφάνιση κήλης έχει σχέση και με τη σωματική κατασκευή του κάθε ατόμου, με γενετικούς παράγοντες  οι οποίοι μπορεί να ευνοούν  τη δημιουργία της, ακόμη και χωρίς επιβαρυντικούς παράγοντες.

Τι να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης κήλης;

Κήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να μειώσετε τις πιθανότητες δημιουργίας της ή για να μην επιβαρύνετε την κατάσταση μίας ήδη υπάρχουσας κήλης.

Διακόψτε το κάπνισμα: O χρόνιος βήχας, χαρακτηριστικός στους καπνιστές, αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση, με αποτέλεσμα να δημιουργεί συνθήκες για εμφάνιση κήλης ή να επιδεινώνει μία κήλη που ήδη υπάρχει.

Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα: Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας εμφανίζουν και κήλη, λόγω της πίεσης που ασκούν στον εαυτό τους προκειμένου να ενεργηθούν. Εάν έχετε ανάλογο πρόβλημα, εμπλουτίστε το καθημερινό σας διαιτολόγιο με φρούτα, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και πολύ νερό.

Αποφεύγετε τα βάρη: H άρση βαρέων αντικειμένων και η βαριά χειρωνακτική εργασία αυξάνουν τις πιθανότητες δημιουργίας κήλης. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά, λόγω της φύσης της δουλειάς σας, υιοθετήστε ανατομικούς τρόπους αρσης του βάρους όπως το να λυγίζεται τα γόνατα αντι της σπονδυλικής στήλης.

Γυμναστείτε: H άσκηση θα ενδυναμώσει το κοιλιακό τοίχωμα, κάνοντάς το λιγότερο ευάλωτο απέναντι στην αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης.

Τι συμπτώματα δημιουργεί η κήλη;

Τα συμπτώματα της κήλης ποικίλουν και περιλαμβάνουν κυρίως ενόχληση, πόνο και τοπική διόγκωση. Αρχικά, το περιεχόμενο της κήλης μπορεί και επιστρέφει πίσω στην κοιλία (ανατάξιμη κήλη). Σε περίπτωση όμως που μπλοκαριστεί και δεν μπορεί να αναταχθεί, προκαλείται μια επιπλοκή των κηλών που ονομάζεται περίσφιξη. Η επιπλοκή αυτή θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του οργάνου που υπάρχει εντός της κήλης, γεγονός που μπορεί να αποβεί καταστροφικό (π.χ. νέκρωση εντέρου). Πρέπει να σημειωθεί πως μια κήλη με λίγα συμπτώματα δεν είναι πιο ακίνδυνη από μια κήλη με έντονα συμπτώματα. Επίσης, μια μικρή σε μέγεθος κήλη είναι πιο πιθανό να εμφανίσει περίσφιξη σε σχέση με μια μεγαλύτερη. Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε κήλη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά (δεν πρέπει να τηρείται στάση αναμονής).

Πως αντιμετωπίζεται μια κήλη;

Η κήλη πρέπει να αντιμετωπίζεται, από τη στιγμή που θα διαγνωστεί. Η θεραπεία της  είναι η χειρουργική επέμβαση, αφού δεν υπάρχει φαρμακευτική  ή άλλη αντιμετώπιση. H επέμβαση δεν έχει σκοπό να αφαιρεθεί η κήλη, αλλά να αναταχθεί, να επιστρέψει δηλαδή στη θέση του το όργανο που προβάλλει και ταυτόχρονα να θωρακιστεί το σημείο του τοιχώματος που έχει χαλαρώσει και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται ειδικά πλέγματα.

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο