Λαυρεωτική Φωνή
Δημοτικά Συμβούλια
Top
Image Alt

Λαυρεωτική Φωνή

  /  ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ   /  Μητσοτάκης: Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ 8% και την εισφορά αλληλεγγύης, με το βλέμμα στη μεσαία τάξη
Βουλή

Μητσοτάκης: Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ 8% και την εισφορά αλληλεγγύης, με το βλέμμα στη μεσαία τάξη

«Έτος μεσαίας τάξης» μπορεί να ονομαστεί το 2020 με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, του πρώτου της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

«Δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του, απαριθμώντας τις μειώσεις στην φορολογία που θα έρθουν το νέο έτος και περιγράφοντας το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης του.

«Ξέρω ότι μέχρι στιγμής οι μισθωτοί, ειδικά αυτοί με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, δεν έχουν ωφεληθεί τόσο από τις πολιτικές μας στο βαθμό που ίσως θα περίμεναν», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε ένα κομμάτι της κοινωνίας που στήριξε το προεκλογικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας και η ελάφρυνση των βαρών που σήκωσε κατά τη διάρκεια της κρίσης και ειδικά στην διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε βασική δέσμευση του ιδίου. Η επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και η έναρξη της σταδιακής μείωσης στην εισφορά αλληλεγγύης ήταν τα δύο βασικά μέτρα που εξήγγειλε δείχνοντας ότι «αυτό αλλάζει».

Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον θετικά μέτρα καθώς «μήνα με το μήνα εντός το 2020 θα δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος».

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την μεσαία τάξη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να περιγράψει την μεσαία τάξη, όχι μόνο με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά, δίνοντας και έναν κοινωνιολογικό ορισμό. «Αναφέρομαι στα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας που προσδιορίζονται και από την αντίληψη που έχουν για τη ζωή. Τη διάθεση να εργαστούν και να προκόψουν», είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και πρόσθεσε ότι «είναι πολίτες που παράγουν δίχως να φωνάζουν, που απαιτούν από το κράτος αποτελεσματικότητα και σεβασμό στα χρήματα που πληρώνουν. Αυτή η μεσαία τάξη απαιτεί από τους πολιτικούς να μην προσβάλλουν όχι μόνο τη νοημοσύνη τους, αλλά και την αξιοπρέπειά τους».

Κριτική Μητσοτάκη κατά Τσίπρα για την μείωση πλεονασμάτων

Μάλιστα, επέλεξε σταθεί στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος απέναντι στους πολίτες σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο τα όσα υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας για μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% μέσω ενός ειδικού λογαριασμού που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση του. «Γιατί δεν άνοιξε ποτέ αυτός ο λογαριασμός κ. Τσίπρα; Γιατί δεν άνοιξε κ. Τσακαλώτε; Που είναι αυτός ο λογαριασμός; Στη φαντασία σας μόνο και μετά μιλάτε για απάτη. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη απάτη η οποία ακούστηκε προεκλογικά. Η μεγαλύτερη απάτη από όλες. Τίποτα δεν είχατε συμφωνήσει με κανέναν και το ξέρετε πολύ καλά. Το ξέρετε και εσείς και το ξέρει και ο Υπουργός σας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στρεφόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Το άνοιγμα του συγκεκριμένου λογαριασμού είχε εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας μαζί με το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη που έδωσε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 7 Μαΐου 2019. Τότε είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Σήμερα έδωσα εντολή και ανοίξαμε έναν Ειδικό Λογαριασμό, έναν Escrow Account (Ανοικτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός), στον οποίο θα καταθέσουμε τις επόμενες ημέρες 5,550 δις ευρώ. Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στο 3% του Α.Ε.Π. και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών μας για τα επόμενα 3 χρόνια, δηλαδή 2020, 2021, 2022. Εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουμε συμφωνήσει ως το 2022, δηλαδή στα 3,5%».

Ο Ειδικός Λογαριασμός που προανήγγειλε προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν εντοπίστηκε πουθενά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και όπως είπε ο Πρωθυπουργός «ουδέποτε άνοιξε. Ήταν ένα ακόμη ψέμα του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο iefimerida.gr

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο