Λαυρεωτική Φωνή
Δημοτικά Συμβούλια
Top
Image Alt

Λαυρεωτική Φωνή

  /  ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ   /  Επένδυση Microsoft στο Λαύριο: Το παρασκήνιο και τα πρόσωπα-κλειδιά
Microsoft

Επένδυση Microsoft στο Λαύριο: Το παρασκήνιο και τα πρόσωπα-κλειδιά

Του Δημήτρη Γκάτσιου  

Ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του στρατηγικού της αφηγήματος, το οποίο έχει στην πρώτη γραμμή των προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, πραγματοποίησε χθες η κυβέρνηση. Σχεδόν δέκα μήνες μετά την πρώτη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του τεχνολογικού κολοσσού της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, ανακοίνωσαν την εγκατάσταση στη χώρα μας ενός σημαντικού μέρους της νέας τεχνολογικής υποδομής της εταιρείας, το οποίο σχετίζεται μεταξύ άλλων και με τις δραστηριότητες cloud services. Η προστιθέμενη αξία της επένδυσης αναμένεται να φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Και όχι μόνο αυτό:

-Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά data center region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων datacenter).

-Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία datacenters σε τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες τρεις χώρες. Την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία. Συνεπώς, η Ελλάδα γίνεται η όγδοη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιλέγεται από τη Microsoft, για να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται τα δεδομένα του Cloud και μόλις η 27η σε ολόκληρο τον κόσμο.

“Η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data centre σε οποιαδήποτε χώρα, από έναν τεχνολογικό κολοσσό όπως είναι η Microsoft, αυτομάτως την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό. Ειδικά, όμως, για την  Ελλάδα δεν συνεπάγεται μόνο ξένα κεφάλαια, περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία, νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Συνεπάγεται και μια ποιοτική προστιθέμενη αξία. Οι αναλυτές θα μιλήσουν για ένα συνολικό οικονομικό όφελος, σε βάθος χρόνου, το οποίο μπορεί να ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, με βάση την εμπειρία άλλων κρατών. Όμως το κέρδος αυτό πολλαπλασιάζεται αν προστεθεί ο εκσυγχρονισμός και η ανταγωνιστικότητα που θα φέρει, αυτή η επένδυση, σε άλλες επιχειρήσεις, όχι μόνο μεγάλες αλλά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ανακαλύπτουν τη σημαντική προστιθέμενη αξία που οι ψηφιακές υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν σε αυτές. Και, βέβαια, το συνολικό όφελος εκτινάσσεται, εάν αποτιμηθεί η σημασία του μετασχηματισμού στο σύνολο της οικονομίας”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. “Πρόκειται για μια επένδυση που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα”, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. “Αυτή η σημαντική επένδυση δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κυβέρνηση”, ανέφερε ο πρόεδρος της Microsoft.

-Το παρασκήνιο μέχρι τη μεγάλη επένδυση και τα πρόσωπα-κλειδιά.

Οι βάσεις, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις και να ανακοινωθεί η δημιουργία του πρώτου datacenter region στα Βαλκάνια, ετέθησαν στο ετήσιο συνέδριο του Νταβός. Στο ελβετικό θέρετρο, ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε για πρώτη φορά τον κ. Σμιθ. “Σε εκείνη τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Microsoft ενδιαφέρθηκε και ενημερώθηκε για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης. Στη διάρκεια αυτού του τετ α τετ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τού κατέθεσε ως πρόταση να κατασκευάσει η Microsoft data center στην Ελλάδα. Αν και η χώρα μας δεν βρίσκονταν στον αρχικό σχεδιασμό που είχε κάνει η Microsoft για την επέκταση του δικτύου των data centers της, αυτό άλλαξε στην πορεία. Και η προσήλωση που έδειξαν το πρωθυπουργικό επιτελείο και τα στελέχη της εταιρείας στη χώρα μας απέδωσε καρπούς”, σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Για να έρθει η τελική συμφωνία μεσολάβησαν και άλλα στάδια. Ήταν η επίσκεψη του Μπραντ Σμιθ στην Ελλάδα, στα τέλη Φεβρουαρίου. Ήταν μία σειρά από τηλεδιασκέψεις.

Στην Αθήνα σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν πέντε πρόσωπα:

-Κεντρικό συντονιστικό ρόλο είχε ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο οποίος ήταν και στην αρχική συνάντηση στο Νταβός αλλά και σε όλες τις επόμενες.

-Σημαντικός ήταν ο ρόλος του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, στις εμπιστευτικές επαφές.

-Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ανέλαβαν διαπραγματεύσεις με τις ομάδες της Microsoft ανά τον κόσμο, με στόχο να υπάρχει μία πλήρης εικόνα για την τεχνολογική και επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.

-Από την πλευρά της Microsoft, κλειδί στην υποστήριξη της χώρας μας, ήταν ο CEO της Microsoft Ελλάδας, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, η συμφωνία που ανακοινώθηκε βάζει την Ελλάδα στο επίκεντρο των ψηφιακών εξελίξεων και την καθιστά πόλο έλξης σημαντικών τεχνολογικών επενδύσεων. Η data center region, όπως ονομάζονται τα συμπλέγματα data center της Microsoft, θα χωροθετηθεί στην Αττική. Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση, για να τηρηθούν οι προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής ή άλλον λόγο. Παράλληλα, λόγω και της πολιτικής του “αρνητικού αποτυπώματος” CO2 της εταιρείας, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη ενέργεια για τη λειτουργία τους.

“Επενδύσεις όπως αυτή ή της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες προϋποθέτουν την πρόσληψη επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, ενισχύουν τις προσπάθειες για αναστροφή του brain drain και την επιστροφή των νέων επιστημόνων που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης”, σχολιάζουν παράγοντες. Ταυτόχρονα, μία ακόμα σημαντική δράση είναι η κατάρτιση και πιστοποίηση εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει πάνω από 20.000 δημοσίους υπαλλήλους και 20.000 από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στόχος είναι να καταρτιστούν συνολικά 100.000 άτομα.

Πρώτη δημοσίευση στο capital.gr

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο